Ajánlott bejegyzések

New York - Day 2-3

Day 2

Korán keltünk és kicsivel 8 után már a következő szállásunkon voltunk fent a 183rd Street és a St. Nicholas sarkán. Latin környék, teljesen már hangulat megint, mint ahogy teljesen más életérzés volt a Harlem vagy a Times Square környéke. A Central Parkon a 79st Street magasságában vágtunk át,

és megérkeztünk az igencsak drágának ígérkező magándokihoz, akinél az Új-Zélandra szükséges mellkasröntgent kellett megcsináltatni. Nagyon aranyosak voltak, két nyalókát is ettem míg Brigire vártam, és végül 500 helyett csak 300 dollár volt az egész.. Ettünk egy isteni hotdogot 3 dollárért a MET előtt,

majd bóklásztunk a Central Park déli felén. A csónakázó tónál kipróbáltam a churros nevű nyalánkságot, a John Lennon "Imagine" emlékkörnél egy utcazenész pont a Here comes the Sun-t játszotta. Kértünk egy térképet, amin kiszúrtam, hogy gyermekkorom egyik kedvenc meséjéből itt forgattak egy jelenetet! Itt már célirányosan afelé haladtunk:

Felismeri valaki?

Ha nem, akkor segítek, ez itt Balto! Aki nem látta volna a mesét, mindenképpen iktassa be valamikor! A mese persze valós alapokra épül, konkrétan egy csapat szánhúzó kutyának állít emléket a szobor, akik 1925 telén borzalmas viszonyok között 600 mérföldet tettek meg egy adag oltóanyaggal a diftériával súlytott Nome városába, Alaszkában. Jó kérdés, hogy miért a Central Parkban kaptak szobrot, várom az ötleteket. :)

Ettől délre hamar kiértünk a parkból, és egy Wendy's-beli ebédet beiktatva ugyan, de egyhuzamban lesétáltunk a Flatiron Building-ig.

Innen nemmessze belefutottunk egy Nutella desszertezőbe, ahol persze nem hagyhattuk ki, hogy ne együnk valamit.. :) A 23rd Street-en végigsétálva belefutottunk egy Bubble Tea boltba, így saaajnos kénytelenek voltunk venni most is egyet, amit végül a High Line-on ücsörögve ittunk meg. Ezen a napon ezt a "látványosságot" vártam legjobban, hiszen egy korábbi magasvasút vonalát alakították át parkká. Kifejezetten kellemes helynek bizonyult, különösen tetszett, hogy az egyik sínpárt szinte végig megtartották.

Persze a mai napról sem hiányozhatott a Bubble Tea, ki kell használni amíg civilizált helyen vagyunk... :D

Briginek volt egy meglepetése, így visszatérve az utcaszintre elvesztünk egy kicsit Greenich Village elegáns házai között, mígnem rábukkantunk erre:

Bevallom először nem ismertem fel, pláne hogy jó sok ideje nem láttam egy részt sem, de ez itt a Jóbarátok-ház!! Central Perk kávézó sajnos nem létezik, és a ház maga egyáltalán nincs közel a Central Parkhoz, de azért nagyon örültem. :)

Innen már csak a Washington Square Park volt vissza a napi tervből, ahol egy jó fél órát ücsörögtünk és pihentünk mielőtt 45 percet metróztunk volna vissza északra a szállásunkra. A Legenda vagyok-ban egyébként pont ennek a térnek a sarkán a vörös épületben lakott Will Smith, csak érdekességképp. :)

Napi megtett táv: 28.4 km...

Day 3

Egy lusta körteevős és Balto-nézős reggel után, miután az esős idővel kapcsolatos ellenérzésünket legyőztük, 1 órás hosszú metrózásra adva fejünket nekiindultunk. Az 1-es metró végállomásáig és a Staten Island Ferry kiindulási pontjáig mentünk, ahol a metrómegálló nem egyenes, hanem konkrétan egy körívben áll a metró, és mozgó peronnal biztosítják a ki- és beszállást. Az eső itt is csöpögött, mégis úgy döntöttünk megpróbáljuk túlélni esernyő-vétel nélkül. Messziről vetettünk egy pillantást a Szabadság Szoborra,

majd a hűvös szélben összehúzva magunkat elsétáltunk a Wall Streetre. Útközben belebotlottunk egy időszakos "kiállításba" is. Az egyik földgömbön a Föld összes országának zászlaja oda volt festve, persze Magyarországé nem sikerült teljesen... Vagy mióta nem jártam otthon, már narancs-fehér-zöld lett a zászlónk?

Ezután belefutottunk a bikába, és köszöntük szépen nem csináltunk "kötelező" fotókat. Sem a szarvával, sem egyéb intimebb testrészével. A Wall Street-re érve meg kell mondjam, hogy valahogy nagyobbra számítottam. Az időjárás itt még kevésbé tetszett, elkezdtem fázni. Brigi ivott egy kávét egy Starbucks-ban, majd elsétáltunk a World Trade Center iketornyainak helyén épített két medencéhez.

Azt nem mondanám, hogy megrázó volt ott járni, de igenis elszörnyülködve álltam ott és gondoltam bele, milyen is lehetett itt, idestova majdnem 15 évvel ezelőtt. Amikor tudod, hogy minden valószínűség szerint meg fogsz halni, és hazatelefonálsz a szeretteidnek.. Amikor inkább kiugrasz az ablakon... Amikor már ott vagy menteni tűzoltóként és becsapódik még egy gép... Ezt azért nehezen tudom felfogni. A látogatóközpontba nem mentünk be, azonban egy közeli kápolnában még közelebb kerülünk az egykori eseményekhez. Ebben a kápolnában "szálltak meg" sokan a mentő, majd később takarítási munkálatokat végzők közül. A szeptember 11-et követő 9 hónapra a kápolna átalakult és ágyak, asztalok, konyha került elhelyezésre. A képek tanúsága szerint sokszor mindenhol tűzoltók kabátjai lógtak, míg ők maguk végre aludhattak egy kicsit. Az előző mondat óta pedig eltelt legalább egy óra, amit 9/11 videók nézésével töltöttem. Ki-kinek tulajdonítja a dolgot, tagadhatatlan, hogy ez borzasztó volt.

A nehézkes hangulatunkban nagyon jól esett, hogy a City Hall Parkban észrevettünk egy mókust, akit a nálunk levő mandulából meg is etettünk. Ennek az lett a vége, hogy összesen kb. 10 mókus verődött össze a közeli fákról, akik mind a kezemből akartak falatozni.

Az egyik még a lábamra is felmászott a finom falatért! Az elmondhatatlanul aranyos és kergetődző mókusokon nagyon jót nevettünk, sokkal könnyebb szívvel haladtunk tovább.

"Menjünk-mielőtt-megtámadnak-fej"

Chinatownban betértünk egy étterembe, ahol nagyon finomat, viszont túl sokat sikerült ennem, így további fél óra bóklászás és egy SoHo-beli galéria után a tervezett Brooklyn-i kiruccanás helyett inkább hazajöttünk. Kezeltem a fájó hasam, zenét hallgattunk és aludtunk egy nagyon jót. Ezen a napon az időjárás és túlevés végett csak 15 km-t sétáltunk.